1 Temmuz Kabotaj ve Denizcilik Bayramı Kutlu Olsun

1 Temmuz 1926 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kabul edilerek yürürlüğe giren Kabotaj Kanunu ile Türk Milleti denizlerinde de    egemenlik hakkını kazanmış ve bu tarihi, Denizcilik Bayramı olarak kutlamaya başlamıştır.

Üç tarafı denizlerle çevrili, İstanbul ve Çanakkale Boğazı gibi iki önemli boğaza sahip ülkemizin jeopolitik açıdan büyük önem arz eden konumunu, şüphesiz denizciliğimiz açısından da en iyi şekilde değerlendirmek zorundayız. Bugün uluslararası rekabete açık denizcilik sektörü, büyüyen deniz ticaret filosuyla, güçlenen alt yapısıyla, modern tesisleriyle ülke ekonomisine önemli katkı yapmaktadır.

Köklü bir geçmişi olan denizcilik sektörünün; taşımacılık, ulaşım, imalat ve turizm gibi alanlardaki gelişmesi sürmektedir. Türkiye’nin bu zengin potansiyelinin en iyi şekilde değerlendirilerek, dünya deniz taşımacılığındaki payımızın artırılması hepimizin ortak dileğidir.

Bu duygu ve düşüncelerle; Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün öngörüsüyle, denizcilik sektöründe atılan adımların, dünya standartlarında bir seviyeye getirilerek, dünya deniz taşımacılığındaki payımızın daha fazla arttırılmasını temenni ediyor ve tüm denizcilerimizin Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nı kutluyor, başarılarının devamını diliyorum.

Türkiye Denizcilik Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı
Dr. Hasan PEKDEMİR